YOGAKURSER

KUNDALINIYOGA

KundaliniYoga år både en vital och dynamisk yoga som ger dig snabba resultat. Vi använder enkla effektiva kroppsställningar, rörelser, andningstekniker och meditation. Du behöver varken vara fysiskt vältränad, ”spirituell”, och inte heller ha utövat yoga tidigare. Övningarna kan anpassas till den nivå du befinner dig på just nu. Du utmanar dina gränser utan att köra över dig själv. Genom regelbunden Kundalini-Yoga stärker du nervsystemet och det muskulära systemet, vilket påverkar din allmänhälsa och ditt immunförsvar. Du balanserar även ditt hormonsystem och ditt energisystem, vilket gör dig mer harmonisk, tillfreds och stabil. Regelbunden yoga höjer livskvaliteten.

Du får en djup upplevelse av dig själv bortom känslostormar och tankemönster, vilket ger en koppling till din sanna natur – en livsglädje utan yttre anledning. Efter endast några veckor upplever många sig mer fysiskt starka och smidigare, men också lugnare i sinnet. Alla kan delta, oavsett förutsättningar.

Kundalini enligt Yogi Bhajan

YINYOGA

YinYoga är en blandning av yoga, mindfulness och kinesisk medicin. Du kommer långsamt in i positionerna tills du når din gräns. Hemligheten ligger i att vila i ställningen. Att släppa kontrollen och låta gravitationen göra jobbet, att slappna av så mycket i musklerna att man får verkan i bindväven, ligamenten och skelettet.

Människokroppen är utrustad med 12 huvudmeridianer som är sammankopplade med varsitt organ. I dem strömmar Qi, dvs energi som finns i allt levande. Meridiansystemet täcker hela kroppen, och Qi försörjer varenda cell. För att du ska må bra behöver Qi kunna flöda fritt på sina vägar genom kroppen. Ordet Yin representerar den ena sidan av Yin och Yang. Yang står för värme, fart, prestation, tävling och styrka. Yin är alltså motsatsen och representerar svalka, avslappning, varande och mjukhet. Yang är yta, sol, värme, energi. Yin är det som är under ytan, det som inte syns men som finns, skuggsidan. I Yin Yogans fokuserar vi på kroppens så kallade Yin-partier, de som är innerst såsom skelett, bindväv, ligament, leder och inre organ. Det är den nedre delen av kroppen – från naveln och nedåt – som står i centrum. Därför är alla Yin Yoga-ställningar sittande eller liggande, och ökar flexibiliteten i stela höfter, hårda benmuskler och gör hela ryggraden mer flexibel och böjlig.

Yogans och meditationens syfte är att hålla kroppen och sinnet friskt. På så sätt kan vi åldras med glädje och en ständig nyfikenhet, med närvaro och vitalitet.

YOGANIDRA

YogaNidra betyder ”djupare än sömn”. YogaNidra skapar en djup avslappning, stor uppmärksamhet och närvaro i nuet. Du ligger ned och följer instruktionerna som hjälper dig att flytta din uppmärksamhet från kroppsdel till kroppsdel efter ett visst mönster. Vidare leds du genom olika känslor, attityder och visualiseringar.

Det är en systematisk metod för avslappning. YogaNidra ger både fysisk, muskulär och mental avspänning.

MEDICINSK YOGA

MedicinskYoga / MediYoga är en modern, svensk-utvecklad yogaform, som tagits fram under ledning av Göran Boll i samarbete med flera av Sveriges främsta sjukhus och forskningsinstitutioner, och som tagits in i vården till patienter på sjukhus och vårdcentraler. 

MediYoga är holistisk – och ser till hela dig både fysiskt mentalt och emotionellt. Den helar, läker och hjälper dig till välbefinnande. 

MediYogan utgår från klassisk KundaliniYoga, en mycket gammal och ursprunglig yoga. I MediYogan har man även vävt in grundläggande aspekter från Ayurveda och den traditionella kinesiska medicinen. 

MediYoga är en mjuk, men samtidigt kraftfull yoga. Alla kan utöva MediYoga. Även du som har fysiska begränsningar kan delta. Det går bra att utöva denna yoga sittande på stol. MediYoga passar dig även som vill ha yoga som en rehabilitering eller som mjukt önskar komma i balans.

I MediYoga kombineras enskilda fysiska övningar och ställningar, med andnings- och koncentrations-tekniker. MediYogan innebär korta och enkla yogapass som avslutas med djupverkande meditation.

HORMONYOGA

Yoga för kvinnans hormonsystem är utvecklat av Ellen Engvall. HormonYoga hjälper kvinnor i alla åldrar till ett större välbefinnande. Yoga passen arbetar direkt på körtlarna som främst sköter de kvinnliga hormonerna, äggstockar, sköldkörtel, binjurar och hypofys. Det är kraftfulla tekniker som har sitt ursprung från KundaliniYoga och MediYoga med en speciell fokusteknik. HormonYoga ger dig också en bra träning och reducerar stress som är en stor bov vid hormon obalanser. HormonYoga är även bra efter klimakteriet för att fortsätta känna sig ung och vital. 

RESTORE & RELOAD

Restore & Reload. En unik upplevelse där du checkar ut från vardagslivet och checkar in till dig själv, tillbringar kväll, natt och morgon i Wasstunas lugna oas. Du upplever mer av kropp och sinne, laddar batterierna, upplever känslan av total avkoppling. När morgonen går in i förmiddag, känner du att kraften och energin har återvänt till kroppen och det är tid att lämna Wasstuna för den här gången.

Incheckning från kl 18.00. I loungen finns det energigivande snacks och Wasstunas mynta te. Läs mer om Wasstunas övernattningsrum här.

Kvällen startar kl 19.00 med ett 90-minuters Yin Yoga pass. Enkla ställningar som alltid utförs liggande eller sittande. Till skillnad från de flesta andra yogastilar låter Yin Yoga musklerna att slappna av helt. Vi stannar i varje ställning under flera minuter och praktiserar samtidigt medveten närvaro – mindfullness. I YinYoga stretchar vi inte, vi drar inte, och vi undviker kroppens ytterlägen. Vi slappnar av och låter kroppen vara i stillhet och kommer på så sätt mycket djupare i avslappningen. Kvällen fortsätter med ett Gongbad. Vibrationerna från gongarna och de andra instrumenten tar dig till ett tillstånd bortom sömnen. Avslappnade tar vi oss vidare till matsalen som badar i ljusens sken. I tysthet serveras Wasstunas te och nybakta matnyttiga fröfrallor. En stund i tysthet, innan vi återigen tar oss till yogasalen för en längre meditation. När klockan börjar närma sig 22.30 är det tid att göra sig i ordning för natten, så att nattens sömn kan fortsätta balansera och skänka återhämtning till kropp och sinne. Tidigt på morgonen klingar de tibetanska klockorna och återigen ses vi i Yoga salen för ett uppfriskande energigivande KundaliniYoga pass. Därefter väntar frukost i matsalen. Klockan 10.00 är det dags för avfärd och du lämnar Wasstuna ”restored & reloaded”. 

Pris 1950 kr

GONGBAD

”Gongbad” har inget med vatten att göra, utan betyder att du ligger ner, slappnar av och låter gongens vibrationer skölja igenom dig och ditt energisystem.

 Gongen är ett av våra äldsta instrument och har använts i tusentals år. Vibrationerna från gongen påverkar kroppen och dess energibanor. Den kan lösa upp spänningar, blockeringar, stimulera cirkulationen, och den sägs vibrera ända in på cellnivå.

Gongen har förmåga att ta dig till ett tillstånd bortom sinnet och tankarna där du kan uppleva en enhet med allt och en djup avslappning. Den kan hjälpa dig i processen att förändra invanda tankemönster, som många gånger hindrar dig från att komma i kontakt med ditt inre. Gongen är effektiv mot ett rastlöst och stressat sinne. Du kan också släppa djupt liggande spänningar/blockeringar under ett Gongbad och därmed känna dig vitaliserad till både kropp och sinne.

Pris 950 kr

GONG-NATT

En helande transformerande natt där kropp, känsla och själ kommer i samklang och hela din varelse får djup avslappning. Det räcker med att lyssna på första anslaget för att höra att vibrationerna som gongen lämnar ifrån sig inte liknar andra ljud. Ljudvågor sköljer över dig, oräkneliga toner – både de hörbara för örat och tonerna som endast de undermedvetna uppfattar, undertoner, övertoner och alla de toner emellan – stiger och sjunker, blandar sig och bygger på varandra, lager på lager. För dig varsamt men kraftfullt till en plats bortom medvetandets begränsning, där du kan nå en djup avslappning som inte ens sömnen kan ta dig till. Det är i denna djupa avslappning som energimässiga blockeringar, känslomässiga knutar och kroppsliga spänningar har chans att lösas upp. Ljudet av gongen är det närmaste vi kan komma universums expansion. Att slappna av i gongens vibrationer är att tillåta dig själv att expandera, vara det största, bästa och vackraste du kan vara.

Gong-natten startar kl 20.00 med ett djupverkande yoga och andnings- och meditationsövningar till klang-skålarnas ljuva toner. Efter en närande välsmakande ekologisk vegetarisk soppa gör vi oss i ordning inför natten. Vi genomför en meditation, och sedan lägger du dig ner och sover medan vi gongspelare, erfarna och utbildade i gongspel för yoga, meditation och healing, håller gongarna vibrerande utan avbrott hela natten. Natten avslutas med att vi äter en välsmakande frukost tillsammans och njuter av stillheten och de skiften som uppstått inom oss.

Pris 1450 kr

DEEP RELAXATION

Deep Relaxation med YinYoga, RestorativeYoga och ett avslappnande Gongbad. Ett välbefinnande som kan komma att hålla i sig i flera dagar.

De mycket enkla ställningarna i YinYoga utförs alltid liggande eller sittande. Till skillnad från de flesta andra yogastilar låter YinYoga dina muskler slappna av helt. Vi stannar i varje ställning under flera minuter och praktiserar samtidigt medveten närvaro – mindfullness. I YinYoga stretchar vi inte, vi drar inte, och vi undviker kroppens ytterlägen. Vi slappnar av och låter kroppen vara och kommer på så sätt mycket djupare i avslappningen. Vi fortsätter med RestorativeYoga, som med hjälp av kuddar, vikter och filtar tar oss till ett viktlöst tillstånd. Därefter tar vibrationerna från gongarna och de andra instrumenten,  oss långt bortom sömnens avslappnande tillstånd. Efter upplevelsen serveras gårdens mynta te i loungen.

Välkommen till denna Deep Relaxtion på Wasstuna Yoga. 

Pris 750 kr

Enskild Yogaterapisession

Yoga för dina speciella behov
MediYoga är med sitt holistiska synsätt på människan en kraftfull, djupverkande metod för att skapa och återskapa hälsa på alla plan, fysiskt, mental och emotionellt. Under en individuell yogaterapisession ser vi över hela din livssituation. Du får ett individuellt anpassat yogaprogram som vi går igenom tillsammans, som du sedan arbetar vidare med hemma under 4-6 veckor. Därefter ses vi igen för ett uppföljningssamtal. MediYogans kraftfulla verktyg kan hjälpa dig att komma i balans och öka din medvetenhet.

Yogaterapi första mötet 90 minuter
Yogaterapi uppföljningssamtal 30 minuter

Pris 2100 kr

REIKI

En gammal kraftfull healingform med sitt ursprung i Japan. Allt levande är beroende av livsenergi. Livsenergin påverkas starkt av våra tankar och känslor: negativa tankar försämrar livsenergins strömningar, medan positiva tankar och känslor stärker flödet. Energin ger kraft till organ och celler i vår kropp, även vårt psyke. När energiflödet störs eller hindras, störs också funktionerna i kroppen. Ofta kallas dessa energistörningar blockeringar. Reiki, den universella livsenergin flödar genom Reiki utövarens händer in i det tröga – blockerade delarna och stimulerar energiflödet. Reiki behandling ersätter inte läkare och mediciner.

KRISTALL-SKÅLAR
Skålarnas övertoner fungerar som stämgafflar. Övertonerna hjälper kroppens olika delar att komma i harmoni och balans med varandra. Ljuden genomsyrar vårt system och resonerar med vår essens, så att inre kaos, konflikt och dissonans transformeras till harmoni.

HUR GÅR DET TILL
Du ligger skönt nedbäddad på massagebänken. Du får hjälp att komma till ett långsamt avslappnat andetag. Marcus ger dig Reiki healing samtidigt som Annette spelar på kristall-skålarna. Sessionen är 30 minuter och kostar 500 kr.  

OM MARCUS
Marcus är född 1993, är troligen en av Sveriges yngsta Reiki Masters. En syrebrist vid födseln resulterade i en högersidig hemiplegi, vilket betyder nedsatt rörlighet i sin högra kroppshalva. Livet gav Marcus andra gåvor bl a förmågan att kunna hjälpa människor genom den universella energi överföringen.

OM ANNETTE
Efter 25 år i affärsvärlden valde Annette en ny livsväg. Hon är utbildad Internationell Kundalini Yoga instruktör, Yin Yoga instruktör, Medicinsk Yoga terapeut och sound healer. Driver Wasstuna Gård tillsammans med maken Per.

Pris 950 kr